مشاوره تحصیلی – شغلی

طراحی مسیر زندگی

طراحی مسیر زندگی یا خدمات مشاوره و منتورینگ هدایت تحصیلی – شغلی برای نوجوانان و جوانان

سال‌ها پیش یک رفتار عجیب در بین بزرگسالان دیده می‌شد که وقتی در مهمانی یا موقعیتی کودکان فامیل را می‌دیدند از بچه‌های ۵، ۶ ساله می‌پرسیدند: می‌خواهی در آینده چه کاره شوی؟در اصل پرسیدن این سوال از کودکان آنقدر عجیب بود که درستی خود پرسش را زیر سوال می‌برد. به گونه‌ای شگفت‌آور هیچ وقت ندیدم که از یک نوجوان دبیرستانی بپرسند، می‌خواهی چه کاره شوی؟! بلکه معمولا می‌پرسند می‌خواهی چه رشته‌ای بخوانی؟ اما چرا؟ چرا ما سوال درست را از فرد درست نمی‌کنیم و آن را با یک پرسش نادرست عوض می‌کنیم. می‌خواهی چه کاره شوی، سوال درستی است. یعنی می‌خواهی در آینده چه کار کنی؟ چه شغلی داشته باشی؟ چه خدمتی ارائه دهی؟ نقش تو قرار است در دنیا چه باشد؟این را باید از یک نوجوان پرسید. اما چرا رشته؟ خب ما ممکن است در مسیر آینده شغلیمان به دانشگاه هم برویم. ولی انتخاب دورنمای شغلی و کار، اولویتش و اهمیتش بیشتر است.دلیل این پدیده اینست که ما طراحی مسیر زندگی بر اساس شغل و پیشه را فراموش کرده‌ایم و هدف یک نوجوان را دانشگاه رفتن می‌دانیم نه کار کردن برای جامعه. به همین دلیل هم این قدر دانش‌آموخته بیکار داریم. چون نوجوانان ما یاد نمی‌گیرند که برای کاری در آینده تلاش کنند. بلکه یاد می‌گیرند برای رفتن به دانشگاه آموزش ببینند. البته آن را هم خیلی خوب انجام می‌دهند. اما فایده‌ای دارد؟ نه! تست زدن هیچ مشکلی را حل نمی‌کند. فرزندان ما ۱۲ سال درس می‌خوانند و پس از یک کنکور مشقت‌بار به دانشگاه می‌روند و رشته‌های رنگارنگ را از مهندسی‌ها گرفته تا رشته‌های علوم انسانی و تجربی را می‌خوانند و گاه تا کارشناسی ارشد و دکترا هم ادامه می‌دهند. ولی زمانی که بحث کار کردن پیش می‌آید هیچ ایده‌ای ندارند. چون اصلا در ابتدای راه، کسی از آنها نپرسیده «می‌خواهی چه کاره شوی؟».ما در آموزشگاه مهارت‌های زندگی سپندمینو، قصد داریم این روند را تغییر دهیم. با همین رویکرد، خدمات مشاوره هدایت تحصیلی را پدید آورده‌ایم که بر اساس هدفگذاری شغلی شکل گرفته است. ما نام آن را «طراحی مسیر زندگی» گذاشته‌ایم چون در آن به نوجوانان و جوانان کمک می‌کنیم مسیر زندگی خود را از دید شغلی طراحی کنند و گام‌های تحصیلی خود را بر پایه آن بچینند.

چرا «طراحی مسیر زندگی»

تمرکز بر استعداد و علاقه‌مندی

شغل‌محور به جای کنکورمحور

هنر زندگی به جای تست‌زدن

مشاوره تحصیلی – شغلی

مسیر زندگی همین روزها و ساعت‌هایی است که در زندگی هر کدام از ما می‌گذرند! هر دقیقه‌ای که از زمان زایش ما می‌گذرد بخشی از عمر و زندگی ماست. هر تصمیمی که می‌گیریم و در هر سویی که گام برمی‌داریم، مسیر زندگی ما را شکل می‌دهد. اگر یک ساعت وقت خالی داشته باشید سریال می‌بینید یا کتاب می‌خوانید؟ اگر روی میز یک ظرف شیرینی خامه‌ای و یک دیس میوه باشد کدام را می‌خورید؟ بین پیاده‌روی سریع و بازی ویدئویی کدام را انتخاب می‌کنید؟ همه این انتخاب‌ها مسیر زندگی ما هستند. برخی روزمره‌ترند و برخی کلان‌تر. در شرکتی استخدام می‌شوید یا کسب و کار خودتان را راه‌اندازی می‌کنید؟ به دانشگاه می‌روید یا خودتان مطالعه می‌کنید؟ در کشورتان می‌مانید یا مهاجرت می‌کنید؟
طراحی مسیر زندگی، برنامه‌ریزی و سودهی به دقایق زندگی در گذر ماست. اما هر چه زودتر و در سنین پایین‌تر دست به طراحی مسیر زندگی خود بزنیم، لذت بیشتری از سفر زندگیمان می‌بریم. چون بخش بزرگی از زندگی هر کس در جهان امروز با محوریت کاری که انجام می‌دهد و دانشی که گرد می‌آورد است، پس می‌توان آن را گونه‌ای هدایت تحصیلی-شغلی هم نامید. ما مسیر زندگیمان را طراحی نمی‌کنیم تا به یک مقصد برسیم تا در آنجا خوشحال باشیم. ما مسیری را طراحی می‌کنیم که در طول مسیر از سفرتان لذت ببرید.
معمولا طراحی مسیر زندگی با شناخت شخصیت و گذشته فرد آغاز می‌شود. شاید فکر کنید که من نوجوان هستم و تجربه‌های مستقل و چشمگیری نداشته‌ام. ولی هر کاری که ما در زندگی انجام می‌دهیم نشانه‌ای از شخصیت ما و سرنخی برای طراحی دورنمای زندگی ماست. گام بعدی که در پیوند نزدیک با گام نخست است، تلاش برای تجربه‌ورزی و آزمایش چیزهای تازه است. یعنی فراهم آوردن موقعیت‌هایی که شما بتوانید جرقه‌های استعداد درونیتان را کشف کنید. این تجربه‌ها بسیار متنوع ولی در پیرامون استعدادهای پایه‌ای هر کس خواهند بود. هدف دوم این فرایند، گسترش شبکه مهارتی فرد برای قابلیت‌های چندسویه در بازار کار آینده است. برای نمونه ممکن است شما بگویید که به نقاشی علاقه دارید و کارتان هم تاکنون بد نبوده. برای اینکه شبکه توانایی‌ها و مهارت‌هایتان را کشف کنید و همزمان توسعه بدهید از شما خواسته می‌شود در چند حوزه جستجو و چند کار آزمایشی انجام دهید. مثلا درباره طراحی اینفورگرافیک، کار با نرم‌افزارهای تصویری مثل فتوشاپ، کار با نرم‌افزارهای ویدئویی مثل ایلاستریتور، صنعت گرافیک و زیرشاخه‌های تجاری آن مانند طراحی لوگو، آشنایی با مفهوم طراحی هنری، طراحی صنعتی و طراحی لباس و غیره، مطالعه و تمرین کنید. این فرایند تدریجی و آهسته و پیوسته موجب می‌شود شما دریابید که شاید ذوق هنر تجسمی شما تنها به صورت نقاشی نمی‌تواند بروز کند. بلکه ممکن است این توانایی را بتوانید در طراحی دکوراسیون داخلی، طراحی مد و لباس یا طراحی گرافیکی تجاری هم به کار ببرید. این موضوع دست شما را هم برای شناخت خودتان باز می‌کند و هم کمک می‌کند در آینده دست بازتری در بازار کار داشته باشید. این تجربیات به تدریج دورنمای کاری و شغلی شما را مشخص می‌کنند. به این معنا که با تجربه و لمس آنها، برخی را حذف می‌کنید و برخی دیگر را بیشتر می‌پسندید و در آن عمیق می‌شوید. با روشن‌تر شدن علاقه‌مندی شما، می‌توان درباره دورنمای علمی و دانشی هم برنامه‌ریزی کرد. مثلا ممکن است شما وارد فرایند کنکور شوید و یا لازم باشد آموزش غیردانشگاهی را در پیش بگیرید و در آموزشگاه‌ها و یا تحت نظر استادکارها کسب دانش و مهارت کنید.
جدا از اینکه در هر زمان از زندگی می‌توان یک تغییر جهت را در پیش گرفت و از مزایای آن بهره برد، اما پیشنهاد ما به خانواده‌ها و البته خود نوجوانان و جوانان اینست که این فرایند را در سنین دبیرستان (به ویژه در دوره اول دبیرستان) در پیش بگیرند. چون از یک سو فرد به استقلال و توانمندی فیزیکی کافی رسیده است و از سوی دیگر آنقدر فرصت دارد و آن قدر انعطاف‌پذیر هست که بتواند یک مسیر بلندمدت برای زندگی خود طراحی کند.
آموزشگاه مهارت‌های زندگی سپندمینو تلاش می‌کند به اشکال گوناگون فرصت طراحی درست مسیر زندگی را در اختیار همه بگذارد. استفاده از کتاب طراحی مسیر زندگی: یک روش استفاده از کتاب «طراحی مسیر زندگی» است که می‌توانید نسخه چاپی یا الکترونیکی را به کمک فروشگاه کتاب سپندمینو، تهیه کنید. این کتاب کاربردی، مهمترین چیزهایی که شما برای ساختن دورنمای زندگی شغلی و علمی خود نیاز دارید را توضیح می‌دهد. مشاوره تحصیلی – شغلی: اگر بخواهید با یک مشاور گفتگو کنید تا راحت‌تر برخی از تصمیم‌های مهم در طراحی مسیر زندگی و هدایت تحصیلی – شغلی خود را بگیرید، می‌توانید مشاوره تحصیلی-شغلی را از بخش ویژه دریافت وقت مشاوره‌ انتخاب و زمانی را برای گفتگو انتخاب کنید. منتورینگ هدایت تحصیلی – شغلی: اگر دوست دارید که تا همراهی پیوسته‌تر و نزدیک‌تری در زمینه مشاوره تحصیلی-شغلی دریافت کنید خدمات منتورینگ سپندمینو این امکان را فراهم کرده است.
من بهنام مرادیان، نزدیک به ۲۰ سال پیش بود که وارد رشته ریاضی –فیزیک شدم، دیپلم ریاضی گرفتم، کنکور دادم و رشته اقتصاد را تا کارشناسی ارشد ادامه دادم. اما نمی‌دانم چرا؟! من همان زمان هم نویسنده خوبی بودم و در مقایسه با همسالانم خیلی خوب می‌نوشتم. اما کسی به من این اعتماد به نفس و مشاوره را نداد تا همان زمان وارد رشته‌ای شوم که با استعدادم هماهنگی بیشتری دارد. مثل موجی که همه را با خود می‌برد، همه ما به سمت کنکور ریاضی رفتیم. دو کنکور دشوار را پشت سرگذاشتیم و نزدیک بود که درگیر سومی‌اش (دکترا) هم بشویم! زمانی که از سربازی برگشتم، رزومه‌ام را تنظیم کردم تا پس از شغل‌های پاره‌وقت دوران دانشجویی، شغل تمام‌وقتی پیدا کنم. وقتی رزومه‌ام را نوشتم و آن را نگاه کردم دیدم من اقتصاددان نیستم! به جز مدرک تحصیلی‌ام همه کارهایی که کرده‌ام در زمینه نوشتن و تحلیل کردن است. این اهمیتی ندارد که شما وارد چه رشته‌ای می‌شوید. استعداد و گرایش درونی شما، خودش را نشان می‌دهد و مانند آهن‌ربا شما را به جایی که باید می‌برد. و من را به سمت نوشتن برده بود. در همه این سال‌ها شغل من مرتبط با نویسندگی بود. یعنی همان توانایی که پیش از دانشگاه هم داشتم و آن را بروز داده بودم. پس چرا وقتم و پولم را صرف رشته‌ای در دانشگاه کردم که ارتباطی با من نداشت؟ چون در بین همه درس‌های رنگارنگی که به ما آموخته بودند این نبود که چگونه خود را بشناسیم و با اعتماد به نفس به دنبال رشد توانمندی‌های ذاتی‌مان برویم. من چندین سال را از دست دادم. اما نمی‌خواهم نوجوانان کشورم این زیان را بکنند. نخست کتاب «طراحی مسیر زندگی» را نوشتم و سپس با راه‌اندازی سپندمینو، خدمت «هدایت شغلی-تحصیلی یا طراحی مسیر زندگی» را فراهم آوردم تا کسی باشد که تجربیاتش را در اختیار نوجوانان بگذارد و آنان را در راه توسعه استعدادهای واقعی درونیشان کمک کند و نگذارد چشم‌بسته به سمت کنکور بروند.

یادگیری را دوست دارید؟

مقالات آموزشگاه ما را بخوانید

به کتابخانه ما سر بزنید

آخرین نوشته ها

5/5 - (1 امتیاز)